8 Mayıs 2011 Pazar

3568 Sayılı Meslek Yasası

13 Haziran 1989 tarih ve 20194 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa ilişkin tasarı gerekçesi, 03.04.1989 tarihinde, dönemin Başbakanı Turgut ÖZAL tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na gönderilmiştir.
Meslek Yasasının Genel Gerekçesinde, özetle su açıklamalar yapılmıştır:
Ekonomik gelişmeye paralel olarak, Devletin ekonomik yasam içindeki görev ve fonksiyonları büyük ölçüde artmış ve buna paralel olarak da vergilere olan ihtiyaç büyümüştür. Beyan esasına dayanan gelir, kurumlar, katma değer vergisi ve diğer vergiler milyonları bulan vergi mükellefleri arasında yoğun ve karmaşık vergi ilişkilerinin dogmasına neden olmuştur.
Bir yandan vergi ilişkileri, diğer yandan ticaret ve endüstride meydana gelen gelişmeler, modern vergi sistemlerinin yanı sıra muhasebe, isletmecilik ve vergi konularında yüksek bilgi ve ihtisas sahibi olan yeni bir mesleğin dogmasına neden olmuştur.

Maliye Bakanlığının vergi denetimi konusundaki ağır yükünü hafifletmek, Türk vergi sisteminin yozlaşmasına mani olmak, vergicilik ve isletmecilik sahasında güven ve ahlak unsurunun gelişmesini temin edebilmek, vergi kanunlarının uygulanmasından doğan uyuşmazlıkları en aza indirebilmek için, bu tasarıyla, serbest muhasebecilik, mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik müessesesi Türkiye’ye getirilmek istenmiştir.

Mali müşavirlik mesleği; özellikle kalkınma gayretindeki ülkeler için gerek kaynakların belirlenmesinde güvenilir bilgiyi sağlayacak tek unsur olması, gerekse ülke çapında denetim fonksiyonunu yaygınlaştırabilmenin tek yolu durumunda bulunması nedeniyle üzerinde önemle durulması gereken bir müessesidir. Bu kanunla, mükellef, mali müşavir, kamu idaresi arasında köprü kurulmakta, mükellef ve Devlet bakımından işbirliği ve güven ortamı yaratılmaktadır.


Bu kanunla;
  • Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik ve Yeminli Mali Müsavirlik mesleklerinin ve hizmetlerinin olusturulması,
  • Bu mesleklerin üst kurulusları olan odaların ve birligin kurulmasına, teskilat, faaliyet ve denetimlerine, organlarının seçimlerine dair esasları düzenlenmesi,
  • İsletmelerde faaliyetlerin ve islemlerin saglıklı ve güvenilir bir sekilde isleyisinin saglanması,
  • Faaliyet sonuçlarının ilgili mevzuat çerçevesinde denetlemeye, degerlendirmeye tabi tutarak gerçek durumu ilgililerin ve kamu yönetiminin istifadesine tarafsız bir sekilde sunulması ve
  • Yüksek mesleki standartların gerçeklestirilmesi amaçlanmıstır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tv İzleCanlı Tv İzle